Те се притесняват, че жителите на 12 села ще останат без лекарства

Хората от община Радомир излязоха на протест. Те се притесняват, че жителите на 12 села ще останат без лекарства. Причината е, че аптеката в село Извор затваря. 

 

Договорът за наем на помещението е изтекъл и общината е обявила търг, който е спечелен от нови наематели. Те искат собственичката на аптеката Здравка Ненкова да плаща двойно по-висока сума за наем, която е непосилна за нея и затова тя напуска селото.

 

Хората от общината не искат Здравка да си тръгва, защото от 13 години се грижи за тях, носи лекарства по къщите в селата и мери кръвно. Тя живее в Земен и дава 160 лева само за личен транспорт до Извор. Сега наемът й скача от 50 на близо 150 лева.

 

От общината увериха, че в помещението няма да се развива друга търговска дейност, а скоро ще има нова и то по-модерна и по-добре заредена аптека.

 

Сега трябва да плащам 118 лв., досега плащах 50 – всеки ден пътувам 40 км с личен транспорт, пътищата са лоши, излиза ми 160 лв., отделно осигуровки”, обясни собственичката Здравка Ненкова.

 

Кметът на Радомир Пламен Алексиев обещава скоро в Извор да има много по-хубава аптека. Жителите на селото обаче не му вярват и ще се обърнат за помощ към здравното министерство.

 

Повече по темата гледайте във видеото.