Съединените щати и някои европейски държави вече затягат режима на контрол на вещества

Зелени организации искат забрана на вредни мазнини, които се влагат в почти всички захарни изделия-  вафли, бисквити, чипс - продукти, които консумираме често. Съединените щати и някои европейски държави вече затягат режима на контрол на вещества.

 

Какво всъщност има във въпросните трансмазнини? Това са растителни мазнини и са течни. За да ги намажем на филия, ги втвърдяват, като добавят още водород. „Като се замислим – тези мазнини съществуват във вафлите, съществуват в шоколадчетата. Във всякакви тестени изделия – кроасани и подобни. Това са неща, които всеки един от нас дава на своите деца”, казва Диана Хусеин от сдружение „Зелени инициативи”.

 

В Исландия, подобни мазнини са спрени от употреба, обясняват здравните власти. А в Дания и Швейцария има ограничение – човек да не консумира повече от 1 грам на ден. За сравнение в една вафла има около 5 грама. Или в една порция пържени картофи във верига за бързо хранене има 7 до 10 грама.

 

Според експерта Георги Балджиев от Центъра за оценка на риска към БАБХ проблемът е там, че ензимите в тялото ни не разпознават въпросните мазнини. Затова те много по-трудно влизат в кръвообръщението ни. А и излизат от него. „Поради тази причина причиняват проблеми на кръвоносната система. Ако бъдат изведени от кръвта попадат в мастните депа, където се съхраняват неограничен период от време”, категоричен е той.

 

Остава въпросът – щом са толкова вредни, защо са навсякъде? „Трансмазнините имат много изкушаващи производителите свойства. На първо място – те са много трайни, второ – придават добра текстура и не на последно място – евтини са. Според производители, ако транс мазнините бъдат забранени, цените на сладкарските изделия ще скочат с близо 50%, завършва Балджиев.