Медиците от спешните центрове настояват да се възстанови телефон 150

Тежки глоби ни заплашват, ако викаме Спешна помощ без да има нужда. Това обяви здравният министър д-р Таня Андреева за Новините на Нова. Мярката е предвидена в проекта на нов Наказателен кодекс. 

 

В момента един от основните проблеми за лекарите от Спешната помощ са фалшивите повиквания и сигналите за пациенти, които всъщност се оказват с леки оплаквания. Здравните власти обещават, че в следващите месеци ще се разработят нови правила, които да помогнат на медиците да пресяват тежките случаи.

 

Сметката показва, че за последното денонощие общо 17 екипа се грижат за спешните случаи в почти двумилионна София и около 40 близки села. Центърът е обслужил над 400 сигнала, но една трета от тях въобще не били спешни случаи. Няколко десетки били и фалшивите повиквания.


„Мисля, че линейките трябва да останат за инфарктите, инсултите, комите и уличните инциденти. На практика има доста повиквания, които не са за екипите на бърза помощ. Температури, кашлици, бъбречни кризи, това не са адреси за Бързата помощ. Просто се разпиляват силите на спешните екипи”, обяснява д-р Бистра Стайкова от Центъра за спешна медицинска помощ - София.


„Ние предложихме и то ще влезе като промяна в Наказателния кодекс. Налагане на тежки глоби за хората, които подават фалшиви повиквания към спешните центрове, защото такова нещо може да коства живота на някой, който в момента има нужда”, обяви здравният министър д-р Таня Андреева.


Лекарите ще работят по предварително разписани правила за това кой спешен случай може да бъде отложен и кой не. Въпреки това не става ясно дали ще платим глоба, ако например сме припаднали, но докато дойде спешният екип – вече сме дошли в съзнание. За да няма заблуди още при подаването на сигнала, спешните медици настояват да се възстанови телефон 150.


Според здравните власти обаче засега телефон 150 няма как да се отдели от 112. Планира се да бъдат създадени повече диспечерски центрове и обажданията по здравни проблеми директно да се прехвърлят от диспечера към съответния медицински екип.


Повече по темата гледайте във видеото.