Всяка година над 2000 души умират от болестта

Тежката форма на пневмония взе още две жертви. Става въпрос за мъже на средна възраст – от Монтана и Стара Загора. Информацията идва на фона на стряскащата статистика, че от пневмония у нас всяка година умират над 2000 души.

 

44-годишен мъж почина днес в Монтанската болница след усложнения от прекарана тежка форма на пневмония. Според лекарите, мъжът е потърсил помощ твърде късно.

 

Той явно е неглижирал състоянието си, защото при приемането е казал, че може би три седмици е шофирал, не е обръщал внимание на симптомите и дойде, когато вече беше с изключително тежка дихателна недостатъчност”, коментира старши лекарят д-р Лидия Николчева.

 

В отделението по белодробни болести в Монтана от началото на месеца са прибавили още седем легла, заради големия поток от хора с усложнения след прекаран грип. 

 

Въпреки зачестилите смъртни случаи в последните дни – експертите успокояват, че всяка година процентът на хората с усложнения след грип е един същ. И все пак, тази година е по-различна. „Епидемията е по-интензивна в сравнение с миналогодишната и по-миналогодишната. Тоест има по-голям брой хора заболели, което показва, че ще има повече усложнения”, заяви националният консултант по епидемиология проф. д-р. Мира Кожухарова.

 

Добрата новина е, че с изключение на 6 области, грипната епидемия вече затихва. Дори и сега обаче, заболяването не трябва да се подценява. „Трябва да пазим бременните и по-пълничките хора от заразяване”, категоричен е д-р Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

 

Експертите успокояват още, че за момента втора грипна вълна не се очаква. Ако до такава се стигне, вероятно ще се дължи на намален имунитет заради липсата на витамин Д. Експертите съветват семействата да си направят 10-20 дни профилактика с витамин Д, подобна на тази при бебетата от 20-ия ден. Особено внимателни трябва да бъдат и хората със светла кожа, защото при тях количеството на витамин Д е по-ниско.

 

Репортери: Марина Цекова и Биляна Борисова