Очакванията на бранша са след промяната онлайн продажбите на билети да се удвоят

От пролетта ще купуваме електронен билет и за автобус. И сега много превозвачи предлагат онлайн резервация, но след нея пътниците все пак трябва да отидат до касите на автогарата за хартиен билет.

 

Най-много билети онлайн купуваме, когато пътуваме със самолет. Почти всички продажби на авикомпаниите минават по електронен път. Въздушните превозвачи обаче не разполагат с обобщени данни за направените по интернет резерации.

 

От края на миналата година купуването на билет за влак също става само с няколко клика в интернет. До момента в онлайн платформата на Българските държавни железници са регистрирани 5600 потребители, а закупените билети по електронен път са над 850. До 20 февруари се очаква да бъде продаден и хилядният онлайн билет за пътуване с влак.

 

Повечето големи автобусни фирми също вече предлагат продажба и през интернет. През миналата година закупените билети онлайн са между 30 и 40 хиляди.

 

Очакванията на бранша са след промяната онлайн продажбите на билети да се удвоят. Сега най-често резервациите се правят късно вечер след 11 часа, а най-много онлайн билети се продават за летните линии към морето.

 

Онлайн билетите за влак се получават на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатват на принтер. Но не винаги. Пътникът може да получи разпечатката на своя смартфон  или таблет, има възможност да се качи във влака и там кондукторът да извърши проверката директно от смартфона или таблета  на пътника.

 

Най-много такива билети са продадени за новите спални вагони по линиите София – Варна и София – Бургас.

 

Все пак най-много онлайн резервации правим, когато летим със самолет. Билети на гишетата на летищата купуваме само в краен случай.

 

Повече за новите билети ще научите от видеото.