Инспекцията съхранява ваксини при течове, а скъпи апарати спират да работят

Служители на Регионалната здравна инспекция в Русе потърсиха помощ от Нова телевизия заради условията, в които работят. Инспекцията съхранява ваксини при течове, а скъпи апарати спират да работят. Освен това лекарите боледуват, защото бараките са студени, а тоалетната е външна и мизерна.

 

Всяка сутрин, когато служителите отворят вратата на кабинета си, намират адски студ и локви вода. Гледката е потресаваща. „Апаратите са покрити, всички кабели са вдигнати, защото долу има вода. И е опасно. Апаратът работи с високо напрежение. Това значи, че ако някой влезе и ще го гръмне. Всичко е изключено, спряна е всякаква работа”, казва началникът на Радиационен контрол към РЗИ-Русе инж. Капка Антонова.

 

Десетки служители масово негодуват срещу условията в инспекцията. Лаборантките са заети да изхвърлят кофите, защото от тавана на химичната лаборатория се стичат водопади. Задължителен атрибут на тези служители са шапка, ръкавици и тухли, които топлят на един малък радиатор и слагат под краката си. Донесли си от вкъщи черги, на които да стъпват.

 

Термометърът сутринта показва 8 градуса, но когато е по-студено хората не започват работния си ден на повече от 5 градуса.

 

„Всички биопродукти, скъпи ваксини на русенска област се съхраняват в РЗИ-Русе. Съхраняват се при условия, които са критични понякога”, споделя началникът на отдел „Противоепидемичен контрол” д-р Маргарита Големанова.

 

В имунизационния кабинет вода тече буквално върху главите на лекарите. За икономии през зимата се наложило няколко служители да се сместят в една стая. Така там, където поставят ваксините на пациентите, приютили четирима служители. Дори се хранели там. Доктор Големанова разказва, че има две специалности, владее четири езика.

 

15 години съм била в Африка, такива ужасяващи условия, министър Андреева, там няма. Просто няма. Ние работим в 21-ви век без достъпна тоалетна, през зимата специално няма вода, замръзнала е и ползваме санитарния възел на мола”, казва тя.

 

Щастливците, които живеят наблизо, притичвали до вкъщи. „В един и същи ден напускат двама специалисти лекари, защото не издържат на тези нечовешки условия. С радиатори, които трудно топлят, с климатици, които не работят и които през лятото са извън строя и температурите са невъзможно високи”, добавя д-р Големанова.

 

Още през 2005-а година сградата на бившата Военна болница в Русе е предоставена на Здравната инспекция. Но и до днес ремонтът не е довършен. Директорът на РЗИ Маргарита Николова води кореспонденция с министър Андреева.


Пишеше в отговора, че ще търсят решение на проблема със сградите. На нас ни трябват още около 1,6 млн. да влезем в сградата. Просто е трагично положението. Колегите, които идват да вземат ваксини, се чудят как на тях пускаме предписания за ремонти и т.н., а ние сме в тия условия”, коментира Николова.

 

Репортер: Олга Василева