Това ще осигури ефективно разходване на парите за здраве, коментират от лекарското съсловие

Скъпоструващите модерни изследвания и операции да се правят в избрани здравни заведения. Това предвижда Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г., която трябва да бъде приета до средата на годината.

 

Според документа, който се разглежда от Здравната комисия в парламента, сложните операции ще се извършват вече само в т.нар. „суперболници”, които ще са не повече от 12 в цялата страна и в специализирани клиники за сърдечни или онкологични заболявания, информира в-к „Преса”.

 

„Адмирирам тази идея, крайно време е някой да направи подобна стъпка, която ще е от полза и за пациентите, и за лекарското съсловие, и за Здравната каса“, коментира проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ в София. По думите му мярката трябва да се въведе максимално бързо.

 

„По този начин парите на хората от здравни вноски ще се концентрират само на места, където има достатъчно добри лекари и супермодерна апаратура. Така Касата ще може да разходва средствата по-ефективно, защото ще се повиши качеството на услугата и ще падне цената й“, обяснява кардиохирургът пред печатното издание. По негово мнение другият плюс е, че контролът ще е много по-лесен, когато скъпоструваща манипулация се прави в ограничен брой болници.