В Медицинския университет в Пловдив наричат Дроздстой Стоянов дете-чудо

33-годишен доктор по медицина стана най-младият професор в България. Дроздстой Стоянов е преподавател в Медицинския университет в Пловдив. Той получи професорската титла, след оценка от седемчленно международно жури и по решение на академичната общност в университета. Така медикът стана най-младият професор в историята на българската медицина.

 

Детето-чудо - така наричат в Медицинския университет в Пловдив най-младия професор у нас. Той пък сравнява себе си с Наполеон.

 

Академичната му кариера започва на 14, когато представя първия си научен доклад. На 15 години завършва три средни образования - Руския дипломатически лицей, Английската гимназия в София и средно общообразователно училище:

 

Да кажем, че не бях типичния зубър. Липсваха ми пъпки и очила голям диоптър, но да кажем, че си бях аутсайдер. Когато си избирах професия стигнах до следния простичък извод - литераторът, артистът, художникът, писателят не могат да станат лекари, а лекарят може да бъде всичко изброено”, обяснява проф. Стоянов.

 

Така тръгва по професионалния път на родителите си, които също са професори по психиатрия. На 33 години има 150 научни труда и е автор на три учебника по медицина

 

Бях избран за доцент преди 2 години, а за професор преди 2 седмици. За мен това усещане е антиемиграционно. Имам чувството, че мога да послужа за положителен пример на хората, които обучавам да не напусна родината си”.

 

Дроздстой Стоянов изследва синдрома на професионалното изгаряне и твърди, че обществото у нас е доста болно:

 

„Обичайно е възприето да смятаме, че психопатът е човек, който е изместен или изкривен на фона на едно здраво общество. А аз си задавам въпроса дали в едно болно общество има психопати? И дали психопатите на болното общество не са най-здравото нещо в него.

 

Най-младият професор е най-обичаният сред студентите, защото на лекциите им разказва вицове, а най-слабата оценка, която пише е четворка.

 

Освен, че очаква първото си дете, следващата стъпка на Дроздстой е да стане и най-младият академик у нас.

 

Репортер: Благой Бекриев