Тази година той ще премине под мотото "Заедно за по-добра грижа"

Международният ден на редките болести ще бъде отбелязан на 28 февруари в цялата страна. Това съобщиха от Националния алианс на хората с редки болести. Тази година той ще премине под мотото "Заедно за по-добра грижа". 
 
В петък пред сградата на Министерството на здравеопазването ще се съберат представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели, лекари, студенти по медицина. Там ще бъде открита изложбата "Отвъд болестта", в която ще бъдат
показани фотографии на 12 пациенти, страдащи от различни редки заболявания. 
 
В 13.00 ч., в знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите ще се включат в масовото вдигане на ръце, което ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето ще бъдат изстреляни разноцветни балони, символизиращи многобройните видове редки болести. 
 
Денят ще бъде отбелязан с различни инициативи и в Бургас, Варна, Пловдив, Силистра, Димитровград, Стара Загора, Сандански, Велинград и Сливен.
 
В страните членки на Европейския съюз едно заболяване е определено като "рядко", когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. В Европа от редки болести са засегнати 30 милиона 
души, допълниха от алианса.