И едната чанта, поръчана по интернет, вече може да бъде спряна на митницата

Купуването на маркови стоки по интернет е все по-рисково. Това, че може да получим фалшификат, който да ни разочарова като качество, е само единият проблем. Другият - стоката може и въобще да не стигне до нас.

 

И едната чанта, поръчана по интернет, вече може да бъде спряна на митницата.  Достатъчно е притежателят на марката у нас да поиска да бъдат задържани и под три бройки. Така шансът, платената уж маркова стока въобще да не стигне до нас, е много голям.

 

Дойде ли пакетът на митницата - усъмни ли се митничарят, че стоката не е оригинална, възможностите са две - или се съгласявате стоката да се унищожи в 10-дневен срок, или се съдите с правопритежателя.

 

От Активни потребители обаче смятат, че да гониш дребния купувач е безсмислено. Когато сме платили 20 евро - поне се предполага, че сме наясно, че стоката не е маркова. 

 

По-важният въпрос е какво се случва с чантата, за която сме платили 300 евро и митничарите решат, че е фалшива.

 

Според защитниците на потребителите онези, които купуват 20-еврова чанта, всъщност не пречат на търговците на истинските марки. Собственикът на чанта менте никога не би платил за истинската. Вносителите на марковите стоки обаче са на тъкмо обратното мнение.  

 

Късмет е поне, че у нас не важат закони като в някои евространи, според които самото носене на фалшификат си е престъпление и си има и доста сериозни глоби.

 

Оказва се, че на първо място по фалшифициране са парфюмите. А митничарите съветват без значение дали плащате 20, или 200 евро, да внимавате.