Темата на предаването „Разследване” от 19.30 ч. по Нова

Девет месеца след първото разследване на Марин Николов за „частното енерго” и кражбите на ток в Самоков, екипът на „Разследване” се завръща в града, за да провери докъде е стигнала прокурорската проверка по случая.  

Преди девет месеца  „Разследване”  разкри как частно енергоразпределително дружество крадеше ток и го продаваше на нередовни потребители за по-ниски цени.

 След излъчването на предаването по темата тръгна прокурорска проверка, която да установи масовата кражба, тъй като това е криминално деяние. Част от ръководството на ЧЕЗ в града е уволнено заради случая.  „Интересното е, че прокуратурата си даде отвод заради обвързаност или съмнения за обвързаност с обекти, свързани с делото. Тоест, органите на реда в Самоков се отказват. Това не значи, че делото не продължава, а се мести в друга прокуратура”, коментира разследващият журналист Марин Николов в студиото на Здравей, България".

 „Много интересен е моментът със самоотвода, защото има признаване на обвързаност. Ясно е, че се краде ток. Многократно след предаването бяха рязани кабели от ЧЕЗ, но забелязахме, че предприятия и заводи в покрайнините на махалата все още взимат ток. Самата технология не е сложна”, допълва той.

 Повече по темата гледайте в предаването "Разследване" в неделя от 19.30 ч. по Нова.