Имаше остра реакция срещу изявлението на Вигенин, казва депутатът

"Позицията на България относно ситуацията в Украйна трябва да бъде изключително премерена, защото няма друга европейска държава, която да е въвлечена повече по пряк или косвен път от България”, каза в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Валери Жаблянов.

 

Запитан дали България може да намери баланса между Европейския съюз и Русия, и дали страната ни няма да падне в разкрача си, Жаблянов бе категоричен: Няма да паднем, защото въпросът никога не е стоял по този начин. ЕС не е срещу Русия. В него има различни държави с различни мнения. Вторият въпрос е, че Европейският съюз, в състоянието, в което се намира в момента, не може да си позволи да организира икономически блокади срещу Русия. Това ще се отрази пряко върху жизнения стандарт в най-големите страни в Европа, да не говорим за България. Най-правилният път оттук е продължаване на диалога, включително между Русия и САЩ и намиране на най-добрите решения за Украйна по политически път."

 

„Референдумът е факт. Но признаването на този тип решения отнема много време. На базата на резултатите от него, Крим ще се присъедини към Русия. В случая позицията на България не знам как може да помогне. Българската позиция е тази на Европейския съюз в момента, а той не го признава, заяви депутатът.

 

Жаблянов коментира и срещата на властта в Боровец, на която Цялата парламентарна група на БСП, премиерът Пламен Орешарски и повечето министри очертаха приоритетите на управлението през следващите месеци: „Нашата оценка за състоянието на държавността у нас е изразявана неколкократно по време на предишния мандат. През сегашния те продължават. Депутатите и министрите се събраха, защото процеса на работа и взаимодействието между правителството и парламента се натрупват много въпроси. Включително по механизма на законодателната инициатива, подготовката на законопроекти и приоритети. Не съм забелязал да има хокани министри”.

 

„Към външния министър Вигенин имаше остра реакция в определени партийни структури, която беше изразена и на пленума в събота. Тези, които го критикуваха, го направиха съвсем ясно. Основно го критикуваха заради прибързаното изявление относно резултатите от референдума”, каза Жаблянов по повод посещението на министъра на външните работи в Украйна, както и изявлението, че няма да бъде признат рефедендума за Крим”, добави той.

 

На въпрос как и от каква позиция Сергей Станишев ще обяснява, че трябва да се гласува за него, като всъщност е заявил, че няма да стане евродепутат, Жаблянов отговори, че на първо място е персоналната съпричастност на лидера на БСП към това, което става в ЕС и тези избори. „Неговата отговорност не е само национална. Самият характер на избора предполага, че голяма част от представителите на БСП в листата имат всички качества да бъдат представители на България в ЕС“, допълни той.

 

Народният представител е на мнение, че се намираме в навечерието на много важни избори не само за България, но и за Европа, и БСП се отнася с цялата сериозност към тях. „Очевидно, че лидерът на партията повежда листата. Другите партии как ще постъпят не ми е известно, но ГЕРБ се отказват от тази възможност. Струва ми се ясен подтекстът за приоритета на отделните политически сили и сериозните им отношения към изборите“, заключи Валери Жаблянов.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.