Според него последствията за гражданската авиация ще са изключително сериозни

"Последствията за гражданската авиация след изчезването на малайзийския самолет ще бъдат изключително сериозни. Този инцидент вече е безпрецедентен и е сериозна мистерия. Индустрията се замисля за нещо, което стои на масата от години. А именно, че има неравнопоставеност между военната и гражданската авиация. В първата се наливат изключително много пари, докато иновациите навлизат доста по-късно в гражданската”.

 

Така журналистът Александър Богоявленски коментира в "Здравей, България” мистерията с изчезналия Боинг. Според него няма как самолетът да се е изпарил.

 

"Той е или на дъното на океана, или е разбит в тибетските планини, тъй като това са два от възможните курсове, които е предприел. Цялото това говорене е спекулация, а информацията, която получават медиите и обществото, е изключително конфликтна”, на мнение е Богоявленски.

 

"Най-нормалното нещо за един опитен пилот е да има симулатор, за да поддържа форма и да изпита новите технологии. Самолетите през 2014 година са едни летящи компютри със сериозен софтуер, т.е. изкуствен интелект, на който пилотите се доверяват”, смята журналистът.

 

На въпрос дали е възможно самолетът да е отвлечен, той коментира, че това е версията, по която в момента се работи най-много. 
"В интервал от един час машината се намира в трансферната зона между Малайзия и Виетнам и няма връзка с нея. През това време може да се е случило всичко”, обясни Александър Богоявленски.

 

По думите му е възможно такава голяма машина да бъде отклонена от курса си умишлено от пилота. Именно това и е версията, по която се работи най-усилено през последните дни.

 

"Аз не вярвам в чудеса и според мен ще се окаже, че самолетът е катастрофирал и по-скоро е на дъното на Индийския океан. Едва ли е кацнал”, заключи журналистът.