Войник загина при руски щурм срещу украинска база

Задълбочаващата се криза в Украйна стана повод за спешна реакция на българските власти. Президентът Росен Плевнелиев събира извънредно шефовете на служби, силовите министри и политическите лидери. Още в понеделник Консултативният съвет за национална сигурност ще обсъди рисковете пред България, свързани с кризата в Украйна.

 

А напрежението в бившата съветска република расте, след като само за няколко минути днес картата на света буквално беше прекроена. Президентът Владимир Путин подписа официално договор за присъединяването на Кримския полуостров. Крим вече се смята за част от Руската Федерация.

 

Малко след този тържествен момент в Крим обстановката рязко се нажежи. Украински военен беше убит, а други двама ранени при въоръжена атака срещу база в Симферопол. Командирът й е задържан от мъже в руски военни униформи без обозначения, твърдят украинските медии. В отговор, Киев разпореди украинските войници да стрелят при нужда от самозащита.

 

Кримските власти разпространиха по-различна версия – неизвестни са стреляли едновременно срещу проруските части и по украинските военнослужещи. Убит е член на местните отряди за самоотбрана, а двама души са ранени, включително украински войник.

 

Хората, превзели базата, са били с пълно бойно снаряжение и маски на лицата си. Те са конфискували парите, документите и оръжията на украинските войници. Украинското правителство се събра на спешно заседание след инцидента.

 

На украинските военни в Крим им предстои избор, дали да постъпят в редиците на руската армия или да напуснат полуострова, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

 

Конфликтът се превръща от политически във военен, заради действията на руските военни. В този смисъл бяха коментарите на украинския премиер Арсений Яценюк по повод на конфронтацията. Украинският временен президент Олександър Турчинов беше далеч по-краен в изказванията си:

 

„Втората световна война започна, когато фашистка Германия анексира територии на други държави. Днес руският президент Владимир Путин, който обича да говори за фашизма, повтаря тези действия”.

 

Крим винаги е бил част от Русия - каза по-рано самият Путин, след като тържествено подписа указа за присъединяване на автономната област. По-късно, на митинг под прозорците на Кремъл, държавният глава отново подчерта, че Крим се завръща у дома:

 

„След трудно, дълго и уморително плаване, Крим и Севастопол се завръщат в родното пристанище, на родния бряг, в Русия”.

 

Руските власти обявиха, че повече от 110 000 души са чули думите на държавния глава, но западни кореспонденти съобщават, че реално Червеният площад е бил почти празен. Руските медии съобщават също, че около 600 000 руснаци в цялата страна са подкрепили на митинги присъединяването на Крим.

 

Въпреки че процесът на анексиране формално не е завършен, смята се, че всичко вече е приключило. Очаква се до няколко дни руският парламент да ратифицира документите. На практика Кримският полуостров, с площ от 26 000 кв. км и население от 2 млн. души, става част от Руската Федерация, а сухоземната граница на Крим с територията на Украйна - държавна граница на Руската Федерация. До 1 януари 2015 г. ще тече преходен период за интегриране на икономическата, финансовата и правната система.

 

Последва остра реакция от страна на Запада. В съвместно изявление председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой отново потвърдиха позицията, че Брюксел не признава анексирането на Крим от Руската Федерация. „Нарушава международното право”, добави германският канцлер Ангела Меркел. Генералният секретар на НАТО пък предупреди, че Русия върви по опасен път.

 

„Заклеймяваме действията на Русия формално да анексира Крим от Украйна. Подобни действия са заплаха за международния мир и сигурност. Те противоречат на международното право. Ние няма да признаем този опит за анексиране”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

 

Подробности за обстановката в Украйна и Крим ще научите от видеото.