Кабинетът "Орешарски" обяви, че ще гарантира със закон празничните добавки за пенсионерите

Кабинетът „Орешарски” обяви, че ще има великденски бонуси за държавните служители, както и че ще гарантира със закон празничните добавки за пенсионерите.
 
Великденските бонуси за всеки държавен служител ще се определят според приноса му в работата и според икономиите, които ведомството е успяло да направи. Засега е ясно, че сумите ще са между 50 и 150 лева.
 
„Това допълнително материално стимулиране се отпуска в месеца след завършване на конкретното тримесечие. Това е април. Случи се, че през април е Великден. Така че ще има великденски бонуси по тази линия. Ще се постараем, ако е възможно да зарадваме с тези бонуси хората и преди Великден, тъй като обикновено те се взимат в края на месеца”, заяви финансовият министър Петър Чобанов.
 
Засега не се предвижда увеличение на минималните пенсии, защото по думите на финансовия министър възрастните хора получавали коледни и великденски добавки. Предстои да бъде приет закон пенсионерските бонуси да се дават всяка година. Нещо, което пенсионерите приеха на нож.
 
Правителството възнамерява след изборите да тегли нов външен заем от 3 милиарда лева. Финансовият министър уточни, че парите ще отидат за погасяване на належащи разходи и за покриване на бюджетния дефицит. Междувременно стана ясно, че предстоящите евроизбори ще струват 22 милиона лева.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Благой Бекриев