Руски експерт нарече сделката „приятелска” заради цената й

Регистрираната в Лихтенщайн компания „Ливеро естаблишмънт” е новият собственик на дела на „ВТБ капитал” в „Булгартабак”, отбелязва руското бизнес издание „Ведомости”. От публикацията става ясно, че инвестиционната банка се е изтеглила от най-големия български производител на цигари още миналата година, а според руски експерт сделката може да се нарече „приятелска”.

 

Справка в австрийския регистър сочи, че „БТ Инвест”, на която принадлежат 79,83% от „Булгартабак”, е сменила собственика си и компанията вече е 100% собственост на „Ливеро естаблишмънт”. По-рано тя принадлежеше на кипърската „ВТБ капитал пе инвестмънт холдинг”, припомня „Ведомости”.

 

„БТ инвест” закупи „Булгартабак” на приватизационен търг през ноември 2011 г., като заплати за своя дял 100,1 млн. евро, но се задължи в следващите две години да инвестира в него 7 млн. евро и да изкупува по 5 000 т български тютюн в продължение на пет години.

 

От ВТБ обявиха плановете на стратегическия инвеститор да продаде компанията през март 2013 г. Позовавайки се на източник от групата, „Ведомости” отбелязва, че „Булгартабак” е продаден на местен, български инвеститор още миналата година. Сумата на сделката възлизала на около 130 млн. евро.

 

„Сделката не изглежда пазарна. Ако е била сключена още миналата година, значи купувачът не е очаквал годишните резултати, а отчитайки цената на продажбата - тя може да е била „приятелска” или ВТБ се е опитвала бързо да се избави от актива си”, коментира Максим Корольов, главен редактор на браншовото издание „Русский табак”.

 

На борсата делът на „БТ Инвест” струва значително повече, коментира „Ведомости”. В петък капитализацията на „Булгартабак” на Софийската фондова борса възлизаше на 485,3 млн. долара. А в края на миналата година компанията струваше още по-скъпо - 549,6 млн. долара към 27 декември 2013 г.  

 

Регистрираната в Лихтенщайн „Ливеро инвестмънтс” е подала заявка за придобиване на „БТ Инвест” в средата на февруари, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.