Българчетата системно се оплакват от проблеми със заспиването и тормоз в училище

Българските ученици все по-често страдат от главоболие. Това показват данните на института за изследване на човека и населението при БАН. Най-много от главоболие се оплакват учениците между 13 и 15 години. Всеки втори ученик има редица здравословни проблеми. Какви са причините, разказват Мария Димитрова и Кирил Тасев.

 

Липсата на средства в семейството, лошата домашна среда и начинът на преподаване в училище карат учениците да бъдат все по-затормозени. В изследването са участвали 41 държави от света.

 

Директорът на института доцент Антоанета Христова коментира, че основният проблем на образователната ни система е в сблъсъка между директивния начин на преподаване и изследователския дух на учениците


„Най-често се оплкват, че са изморени, недоспали, че ги боли главата и понякога, че не виждат добре на дъската в училище, което понякога се отразява на това, че успехът им става по-нисък”, обяснява д-р Виолета Христова, личен лекар.


Мартин и Николай дори и през ваканцията не са съсвем свободни, защото само след месец имат изпити след 7-ми клас. Въпреки това са успели да намерят време и за парка.


Всяко пето от анкетираните 6600 българчета е признало, че има проблем със заспиването. 20 на сто се оплакват от системен тормоз от свои съученици извън училище. Всяко десето дете признава, че самото то е участвало в тормоз поне 2-3 пъти месечно.


Според експертите, а и според самите ученици причината да не се чувстват добре е липсата на достатъчно часове по физическо.  


Следващото изследване ще излезе през май. Прогнозите на експертите са, че те ще бъдат още по-негативни за нас.


Повече по темата гледайте във видеото.