С въведения таван фирмите няма да могат дори да покрият разходите си, смята Здравко Иванов

„70% от потребителите на бързи кредити имат средно или висше образование. Те не са хора, които не могат да сметнат колко ще дължат. Нашият бизнес е избутан в ъгъла. С тези разпоредби ние не можем да си платим разходите, каза в студиото на „Здравей, България” представителят на фирма за бързи кредити Здравко Иванов.

 

„Искам да кажа няколко факта и най-сетне българският потребител да разбере истината. Законът не предвижда таван на лихвите. Той предвижда, че таванът на годишния процент на разходите (ГПР) не може да надхвърля пет пъти основния лихвен процент. В момента това означава 50% годишен процент на разходите. Това ГПР не е лихва. Не е възможно с тези проценти дори да се платят справките по кредита”, добавя той.

 

Според него с новия закон не се гарантират потребителите, напротив – пращат се към лихвари. Финансистът Кольо Парамов пък е на друго мнение. „Ще има антилихварско законодателство, което ще е много тежко и много строго”, заяви той.

 

Иванов коментира законодателните промени, внесени от група депутати, които предвиждат въвеждането на таван за лихвите върху кредитите, за да не може при 1800 лева заем да трябва да се връщат 10 000. Срещу това решение скочиха и някои народни представители, но таванът все още не е премахнат. Представителите на фирми за бързи кредити дадоха пресконференция, на която обясниха, че мутри с бухалки и лихвари ще навлязат в пазара, ако бъдат въведени тези ограничения. „Таванът няма да падне, защото вече е гласуван”, поясни Парамов.

 

Нямаме таван на лихвите, имаме таван на ГПР. Нашите кредити са бързи и краткосрочни и ГПР не е обективен измерител на тяхното оскъпяване. Ако вземете 500 лева от фирма за бърз кредит и го върнете след два месеца, вие ще върнете 650 или 700 лева. По този кредит ГПР-то ще е умопомрачителните 550%. Това не значи обаче, че тези 200 лева оскъпяване са 500% лихва по този кредит. Тази въведена граница на ГПР въобще не е обективна в нашите кредити”, добавя Иванов.

 

„ГПР-то спада на 50% годишна лихва. В рекламата пише: "Вземи 200 лева и върни след 20 дни 220 лева". Сега ще пише друго: "Вземи 200 лева и върни след 30 дни 208 лева", защото месечната лихва е 4%. ГПР-то е 4% в този случай. Годишният разход е 48+2%, съответно 50%. Това ще е таванът по закон и няма да може да се преодолее това условие. То ни гарантира нов тип държавност в България”, категоричен е Парамов.