Правителството ще отпусне около 270 млн. за модернизацията на градската среда

„Пускаме в движение първите осем от общо 50 нови тролейбуса, които ще дойдат до края на годината и ще се включат в движението в София. С идването на останалите 50 ще бъдат подменени около 90% от тролейбусите в София”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

 

Тролейбусите са част от проект за интегриран столичен градски транспорт, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Дължината на всеки тролейбус е 18 метра и има капацитет 160 пътници. Техните двигатели и система за управление позволяват намаление на използваната електроенергия до 15%.

 

„Това са нови съчленени тролейбуси, с всички възможности за хора с увреждания, майки с колички, климатизация, нещо, което софиянци заслужават”, допълни Фандъкова. Тя посочи, че тези тролейбуси ще се движат в момента по три от линиите и до края на годината. "Заедно с единичните, които пуснахме преди няколко години, така че старите Икаруси, които сме свикнали да виждаме по улиците на София, да ги забравим след края на тази годината", каза кметът на София.

 

Регионалният министър Десислава Терзиева заяви, че модернизирането на тролеите е приоритет и за правителството. "През следващия програмен период предвиждаме около 270 млн. евро да бъдат вложени в надграждане на проекти, свързани с модернизацията на градската среда", допълни Терзиева.