Според критиците на идеята това означава хаос в банковата система

Започна нов рунд в битката на депутатите срещу банките. Този път законодатели ще се опитат да прокарат възможността всички с кредити у нас да ги предоговорят по новите, по-изгодни условия, които парламентът вече прие.

 

С новия закон за потребителските кредити ще отпаднат редица банкови такси и ще се въведе нов начин за изчисляване на лихвите. Облекченията обаче ще важат само за бъдещите кредитополучатели. Независимият депутат Румен Йончев има предложение и за останалите: „Ако законът не важи по някакъв начин назад, той нищо не прави”.

 

Депутатът предлага законът да задължи банките да предоговорят заемите на клиентите си, които пожелаят това в тримесечен срок. Смисълът на цялата промяна е да решим проблемите на над 1 млн. български граждани, които страдат от подобни казуси.

 

В редиците на левицата идеята ще удари на камък: „Ние не можем да приемаме закони със задна дата, колкото и това да ни се иска. И по-важното е, че такова променяне на закона за предоговаряне на стотици хиляди кредити със сигурност ще доведе до хаос в банковата система. А ние не бихме искали да правим това”, коментира Румен Гечев.

 

Според Йончев обаче „хаос в системата вече има, с тези над милион български граждани, които имат затруднения”.

 

Закон не може да действа със задна дата, защото това противоречи на Конституцията. В левицата не приемат и аргумента, че промените дискриминират настоящите длъжници. Гласуването ще бъде идната седмица. А според банкерите, ако поправката на Йончев мине, тя ще доведе до пълен хаос в кредитните институции.

 

„Тези договори са няколко милиона и те са подписвани в продължение на 15 и повече години. Предоговарянето им, само в рамките само на 3 месеца, на практика е невъзможно и дори при добро желание на банките да го изпълнят – би означавало почти година да не правят нищо друго”, обясни Петър Андронов – изпълнителен директор на банка.

 

И не само – допълнителните разходи биха довели и до по-скъпи кредити, смятат от бранша. Банкерите са на мнение също, че не при всеки стар заем ще се стигне до по-добри условия за рефинансиране.

 

Повече по темата ще научите от видеото.