Мъж твърди, че може да програмира прогнозата за времето със специален уред, който е изобретил

Възможно ли е да командваш времето и да движиш облаците? 70-годишен мъж от град Септември е изобретил машина, с която твърди, че може да програмира прогнозата за времето и да предотвратява природни бедствия. 
 
Димитър Макавеев твърди, че с машината си диктува поведението на облаците. Нарекъл  е изобретението си ноосферен метео генератор.
 
„Уредът работи като излъчва сигнали под формата на светлина с определена чистота. Когато се засуши времето, може да предизвика дъжд. Това е един от вариантите. Или  когато има прогнозирани наводнения, те също могат да се повлияят в ограничени възможности. Може да предизвика сняг за зимните курорти, например тази зима липсваше снегът”, обяснява мъжът.
 
Димитър, който е специалист по двигатели с вътрешно горене, близо 50 години е творил изобретението си. Направил го е от подръчни материали, които струват не повече от 300 лева. Тайната на изобретението всъщност се крие в програмата, която излъчва. Тя е секретна и изобретателят я пази в тайна. 
 
Изобретателят твърди, че апаратът работи само на  открито. В радиус от 20-30 километра може да предизвика появата на слънцето, да промени облаците, да спре бурята и дъжда. За това са необходими поне 3-4 часа. Промяната на времето изисква и психическа и физическа енергия, обяснява пенсионерът.
 
Той се хвали, че променя времето по поръчка. Такава имал за посещението на Бил Клинтън у нас.
 
Бай Димитър се хвали, че успеваемостта на машината му е 90%. Изобретението му не е довършено. Предстои да бъде свързано към компютър, чиято програма ще ограничи размера на природните бедствия и ще предпазва от стихии по-големи територии. Засега създателят не е патентовал уреда си,  защото се страхува че някой ще открадне идеята му. Но е готов да помогне на големите арендатори и земеделски производители да опазят реколтата си от капризите на времето. 
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Благой Бекриев