Близо половината от българите, които са изтеглили кредити, не знаят как се формира лихвата

Близо половината от българите, които са изтеглили ипотечни кредити, не знаят как се формира тяхната лихва. 

 

Хората са убедени, че лихвата по кредита им е фиксирана или точно определена за целия срок на договора, което всъщност е невъзможно. Така се оказва, че човек изтеглил 30 000 евро, се налага след години да върне почти 100 000. 

 

При тегленето на кредит от 30 000 лева банката обещава лихва от 6%. Математическите и банковите правила обаче са съвсем различни. Обещаните 6% се променят с времето и освен това не се начисляват на сумата от 30 000 евро, а върху съвсем различна. Така за този заем потребителят ще трябва да върне 96 000 евро, което е с 220% отгоре. 

 

По данни да изследването близо половината българи не са очаквали, че лихвата им може да се променя. 

 

Оказва се дори, че хората, които тепърва ще теглят кредит, знаят повече за условията, отколкото вече взелите заем. Друг парадокс е, че анкетираните са избрали кредита си основно според предлаганата лихва. 

 

По-важно е обаче друго.

 

„Лихвеният процент е важен, но по-добре е да се сравнява по годишен процент на разходите, защото там се включват и всички съпътстващи такси - месечни, годишни, застраховки. Това е показател, който измерва цялата цена на кредита”, обясни кредитният консултант Георги Трендафилов.

 

Самата лихва се определя като се използват междулихвените нива на европейските банки със сложните имена Либор и Юрибор. Въпросните индекси сега са ниски, но ще растат. 

 

И експерти, и потребители са единодушни, че отговорността на първо място е на тези, които теглят кредита.