Според народните предания на Велики петък не трябва да се работи

Днес е Велики Петък! Християните отбелязват деня, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

 

На този ден от Страстната седмица постът в православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие, дори водаСпоред народните предания на Велики петък не трябва да се работи

 

На този ден в православните храмовете се извършва неговото опело. Преди началото на службата, на специално място в средата на църквата, се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Иисус след свалянето му от кръста.

 

През деня не се служи света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. В храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Според Църквата плод на непшравилни тълкувания и суеверия е, че този ритуал е за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Всъщност този ритуал изразява преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен.

 

Негово Светейшество Бълагрският патриарх Неофит ще оглави богослужбата в митрополитската катедрала на София "Света Неделя" от 19 часа тази вечер.