Явлението се наблюдава няколко пъти в годината

Пясък от Сахара връхлетя България. Донесен е от мощен циклон, идващ от Северна Африка. Масово по автомобилите тази сутрин можеха да се видят пясъчните капки, които са паднали с дъжда.

 

Станциите за измерване на чистотата на атмосферния въздух в столицата автоматично и постоянно следят за неговото качество, а данните излизат онлайн и всеки може да ги види.

 

Няколко пъти в годината пустинята Сахара става причината страната ни да бъде посипана с пясък. През последното денонощие измервателните станции са регистрирали най-много сахарския пясък в София, Варна, Бургас, Видин, Плевен, Перник, Сливен и Димитровград. Частиците, покрили автомобилите, са с размери по-големи от 10 микрона.

 

Едрите прахови частици остават в трахеята. Те лесно се отделят. Фините прахови частици обаче, от порядъка на 5 микрона, влизат в дълбочина и предизвикват заболявания, отбелязват специалистите.

 

Най-уязвими са хронично болните с белодробни заболявания. Първоначално се появява кашлица и дразнене на гърлото, които отшумяват. Но с натрупването на вдишания прах се стига до тежки последствия.

 

Междувременно огромна пясъчна буря връхлетя Северозападен Китай. Заради намалената видимост до по-малко от 100 метра, се образуваха огромни задръствания. Заради силния вятър, донесъл пясъка, само за няколко часа температурите паднаха с повече от 10 градуса по Целзий.

 

Като малко успокоение звучи прогнозата, че днес над почти цялата страна вали и дъждът ще обере фините прахови частици от въздуха и ще отмие събралия се сахарски пясък.

 

Повече за явлението ще научите от видеото.