Пострадалите от наводненията могат да подават молби за отпускане на еднократна помощ

Обстановката в Северозападна България остава много тежка след падналите проливни дъждове и наводненията. В най-пострадалите общини във видинска област - Чупрене и Ружинци, положението остава бедствено. Нивото на река Лом е високо. Тази сутрин водите са залели къщи и земеделски площи в село Горни Лом. Опасност за населението няма - увериха от кризисния щаб. Най-тежко е положението в селата Плешивец и Гюргич, където пораженията са най-големи.
 
Въпреки бедственото положение в Ружинци и Чупрене обстановката във Видинско бавно се възстановява. Около 400 семейства са с наводнени къщи, а от пожарната отводняват и помагат на бедстващите хора.
 
Нивото на реката в село Плешивец не се е покачило от вчера, 24-и април, и няма опасност да залее отново къщи. В селата Горни и Долни Лом, където през изминалата нощ река Лом се покачи значително, вече отчитат спад с близо 70 см. 
 
Няма евакуирани хора, няма и опасност от преливане на близкия до Гюргич язовир.
 
„До 3:00 часа не сме спали, защото валя силно и ни е страх да не излезе пак реката”, разказа жена от Плешивец. Нейна съселянка разказа, че цяла нощ са дежурили, за да попиват водата в мазетата и да я изхвърлят. 
 
След приливната вълна предната нощ обаче, селото бавно се възстановява от щетите. Разрушената къща от водата на баба Пена ще трябва да бъде съборена.
 
Хората искат най-вече речните корита да бъдат почистени
 
Зам.-министърът на труда и социалната политика обещаха 325 безработни да бъдат назначени по програма за временна заетост в бедстващите общини Чупрене и Ружинци. Те ще помагат на органите на „Гражданска защита” и останалите институции в укрепването на речните корита и язовирните стени, разчистване, както и да помагат на своите съседи. 
 
Пострадалите от наводненията хора могат вече да подават молби за отпускане на еднократна помощ до 325 лева
 
Как прекараха нощта жителите на наводнените села – гледайте във видеото.
 
Репортер: Биляна Борисова