Младо момиче вдъхновява предаването за кампанията „Пепеляшка на бала”

„Това е подарък – като на приятел и близък”, разказва Мария Павлова, която вдъхновява екипа на „Здравей, България” да стартира инициативата „Пепеляшка на бала”, при която момичета и момчета даряват абитуриентски тоалети на деца без родители и без възможности да си купят свои собствени.

Всичко започва, когато 27-годишната Мария се свързва със сутрешния блок на Нова с думите, че е готова да даде своята бална рокля на момиче, което има нужда от такава, но няма възможност да си купи. Това е достатъчно за екипа на предаването да я подкрепи и да даде гласност на идеята й. Примерът на Мария става заразителен – няколко дни по-късно тя вече има при себе си десетки рокли от свои връстници, решили да се разделят с тоалета си от абитуриентската вечер. Получава рокли от цяла България, дори Германия, различни по стил, размер и спомени, които пазят. 

„Реших да се обърна към Нова, защото когато отидеш директно в дом за деца в неравностойно положение, процедурата е много сложна, а резултатът – много често неясен и несигурен”, обяснява решението си да се обърне към медията Мария. През следващите седмици екипът на „Здравей, България” ще проследи колко млади хора ще подкрепят идеята и ще подадат ръка на връстниците си, които нямат възможност да намерят дреха за празничната вечер. Единственото, което трябва да направят всички, които искат да намерят тоалет за бала, е да изпратят мейл на zb@ntv.bg, като посочат своите предпочитания и размери.

„Буквално часове след като излъчихме репортажа на репортера ни Нина Димитрова, десетки зрители се свързаха с нас по имейл и на нашата Facebook страница – вече имаме много рокли и костюми и с нетърпение очакваме с нас да се свържат абитуриентите, на които можем да помогнем”, коментира изпълнителният продуцент на „Здравей, България” Валерия Чанкова. 
 
Екипът на сутрешния блок ще продължи да следи темата и ще информира зрителите за младите момчета и момичета, които ще се включат, както и за децата без родители и възможности, които ще получат своя абитуриентски тоалет като подарък „от приятел и близък”. Целия репортаж можете да гледате тук.