Официално Москва отрича да има присъствие на руски военни на украинска територия

Украинската армия е приведена в пълна бойна готовност. Киев вярва, че Русия планира сухопътна офанзива срещу Украйна. Това заяви временният президент Олександър Турчинов, който призна, че правителството вече няма контрол над Източна Украйна.

 

На среща с областните управители Турчинов определи опасността от руска инвазия като реална. "Русия трупа войски на северната, източната и южната граница. Готови са да нахлуят в наша територия. Това е истинската заплаха. Те готвят офанзива. Нашите въоръжени сили са приведени в пълна бойна готовност", заяви Турчинов.

 

Според временният президент руски войници и наемници готвят акции и в други райони на Украйна, освен размирните области Донецк и Луганск

 

"Те ще атакуват Хрковска и Одеска област. Основната ни задача е да предотвратим тези атаки. Разработили сме план с контрамерки. Очаквам от вас да го изпълните", добави още той.

 

Президентът призна, че властта в Киев няма контрол над събитията в Донецка и Луганска област. Органите на реда не само не противодействат, а в отделни случаи помагат на терористите, заяви Турчинов. 

 

Думите му идват след като днес още административни сгради в Източна Украйна паднаха в ръцете на проруски сепаратисти. Маскирани мъже превзеха сградата на областната администрация в град Горловка. В Луганск беше окупирана сградата на милицията. Барикадиралите се вътре милиционери са предали оръжието си на сепаратистите и са напуснали управлението. 

 

Официално Москва отрича да има присъствие на руски военни на украинска територия.