Общият му показател се е повишил с 4,3 пункта

Подобрение в бизнес климата у нас регистрира националната статистика през май. Общият му показател се е повишил с 4,3 пункта спрямо равнището от предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на мениджърите от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщиха от Националния статистически институт.

 

Така, бизнес климатът в промишлеността бележи ръст от 4,2 пункта в сравнение с април, което се дължи на по-оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, отбелязват експертите, цитирани от БГНЕС. Леко подобрение има при производствена активност, като очакванията са тенденцията да се запази през следващите месеци. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в индустрията, следвана от недостатъчното търсене в страната.

 

През май съставният показател „бизнес климат в строителството” се увеличава с 2,2 пункта. Според строителните предприемачи активността се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април.

 

Ръст отчитат и в търговията на дребно, където показателят на бизнес климата нараства с 2,5 пункта спрямо предходния месец. Търговците обаче са резервирани в очакванията си за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията. Посочват се също „конкуренцията в бранша” и „недостатъчното търсене”.

 

През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 8,2 пункта, поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги обаче са по-неблагоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват. И в този сектор отчитат неблагоприятното въздействие на несигурната икономическа среда.