Заради отложената среща преди седмица днес Орешарски се видя и с италианския премиер Матео Ренци

Посещение две в едно на българския премиер в Италия. По традиция Пламен Орешарски се срещна с главата на римокатолическата църква папа Франциск.

 

Заради отложената среща преди седмица днес Орешарски се видя и с италианския премиер Матео Ренци. 

 

Традиция от 35 години насам e български политици да посещават папата по случай 24 май. За първи път обаче срещата със светия отец беше отложена заради посещението му в Светите земи.

 

За първи път обаче български премиер посещава папския дом в двореца „Санта Марта”. Досега аудиенциите се провеждаха в библиотеката на Ватикана. В папския апартамент главата на римокатолическата църква получи от Орешарски старинно библейско платно от 18 век. Творбата е известна като „Йерусалимия”, а на нея са изрисувани сцени от Библията.

 

От своя страна негово светейшество подари на премиера настолен комплект мастилница с писалка-перо.

 

Особено съм впечатлен от неговата личност, изключително умен човек. Използвах повода да благодаря, че всяка година българска делегация посещава папата и поднасяме нашата признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в Славянска”, заяви Пламен Орешарски.

 

Премиерът благодари на папата и за новата българска църква „Свети Павел”. Храмът беше заменен от Ватикана за църквата до фонтана Ди Треви. Новият храм е известен с това, че е първият дом на един от апостолите – Павел, чието име носи. 

 

След визитата при папа Франциск, Пламен Орешарски се срещна с италианския си колега Матео Ренци -  най-младият министър председател, управлявал Апенините.