Ако до месец лекарските искания не бъдат изпълнени, голяма част от страната ще остане без Спешна помощ

Втори ден продължават протестите в Спешната помощ, а молбите за напускане се увеличават. 

 

Днес, освен в София „заваляха” оставки и в Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен. Ако до месец лекарските искания за по-добри условия на труд не бъдат изпълнени, голяма част от страната ще остане без Спешна помощ

Още по темата

 

Протестиращите поискаха от премиера да вземе мерки срещу „неадекватното поведение на здравния министър”. Те имат среща с Таня Андреева в понеделник.

 

Протестиращите в София опровергаха и обвиненията, че са подправяли часа на тръгване и пристигане на линейката, закъсняла да спаси живота на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Точно този случай стана причина за уволнението на шефа на Спешна помощ-София и последвалите протести.

 

Колегите в Пловдив, във филиала в Асеновград, колегите в Шумен, филиал Нови Пазар и Велико Търново също преминават към ефективни колективни оставки”, заяви д-р Ангел Ангелов.

 

В Пловдив от днес линейките се движат с надпис „ПРОТЕСТ”, като така спешните медици изразяват солидарността си с колегите си от София. 

 

По думите им проблемите в спешната помощ са едни и същи в цялата страна и всяка година  се задълбочават. 

 

Все по-упорито се говори за смяна на здравния министър. Премиерът Орешарски днес избегна отговора на този въпрос.

 

В същото време държавата обмисля да върне телефон 150. Министър Таня Андреева предложи старият номер за спешни случаи да съществува паралелно със сегашния телефон 112, за да се улесни работата на Бърза помощ.