Здравното и финансовото министерство ще обсъдят евентуално увеличение на заплатите

Лекари от болници в София ще подпомагат екипите на Спешна помощ. Това обяви здравният министър Таня Андреева след среща с протестиращите лекари от спешните центрове. Междувременно и днес медиците изразиха недоволството си срещу ниските заплати и липсата на промени в системата.

 

От Здравното министерство обещаха да подсигурят допълнителни екипи за спешната помощ и да обсъдят с колегите си от финансовото ведомство възможностите за увеличение на заплатите. Докато това не се случи на практика, обаче, опасността от масово напускане на медици остава.

 

Шест, вместо необходимите 15 линейки обслужват втория по големина град у нас – Пловдив. Недостигът на екипи натоварва допълнително лекарите. На смяна на един доктор се падат между 10 и 15 случая.

 

В Смолян екипите на Спешна помощ тази сутрин също излязоха на символичен протест. Обясниха, че 30-хилядната община се покрива от два медицински и един транспортен екип.

 

С линейки пред Здравното министерство лекарите от Софийския център продължиха да настояват за по-високи заплати и за това директорът им да не бъде отстраняван. След среща със здравния министър, продължила повече от 2,5 часа, лекарите получиха обещания за поне частични промени.

 

„Да се осигури допълнителен ресурс за повишаване на заплатите не е само и единствено решение на Министерството на здравеопазването. В този смисъл предстоят разговори с Финансовото министерство, за да се види дали има възможност”, отбеляза здравният министър д-р Таня Андреева.

 

Оказва се, че до момента от Здравното министерство все още не знаят какви точно са заплатите на спешните медици в София, с колко линейки работят и какъв е заетият щат. До 10 дни експерти щели да установят какви са и финансовите ресурси на центъра.

 

Очаква се работещите нормативни регламенти да се преразгледат до края на юни, а след това да се изготвят и нови критерии, по които да се обгрижват спешните случаи. И още една промяна – докато се реши бъдещето на шефа на спешния център в София – д-р Георги Гелев, здравният министър назначава от утре негов временен заместник. Постът ще бъде зает от д-р Александър Златанов, който в момента е директор на областната здравна инспекция.