Българският ветеринарен съюз алармира, че не се гарантира произходът на животните до крайния потребител

Опасност за трапезата ни - заразено месо с туберкулоза и бруцелоза може да попадне в търговската мрежа. За това алармират от Българския ветеринарен съюз. Според лекарите животните не се изследват от месеци за тези болести. 
 
„Организиран хаос” - така определят работата на земеделското министерство и Агенцията по безопасност на храните от Българския ветеринарен съюз. Според тях държавата не поема пряка отговорност какво се случва във фермите. Ветеринарите предупреждават, че от половин година в страната не се извършва имунопрофилактика и контрол на заразните заболявания.
 
„Не се изследват животните за бруцелоза, туберкулоза, не се извършва ваксинация за антракс. Маркировката е под всякаква критика, което не гарантира произхода на животните до крайния потребител. Страх ме е да прогнозирам до какво може да следва", алармира д-р Мирослав Първанов.
 
Според ветеринарите огромна част от животните не са изследвани и миналата година.
 
Знаят ли българите какво месо консумират? Категорично не! Ние също не знаем какво си купуваме от магазина! Сбъркана е системата на проследяемост! Говорим за сирена, млека, яйца. Не знаем дали е безопасно”,  допълни д-р Вяра Гришина.
 
От ветеринарния съюз предупреждават и за мълчанието на държавата за заплахата от болести.
 
„Засега знаем, като много стряскащ факт, за 4 огнища на туберкулоза в Разградско. В последната седмица и в кюстендилско село”, посочи д-р Гришина и допълни, че няма информация за действията на държавата в тази връзка.
 
Според фермерите лична отговорност и на ветеринара, и на собственика е задължителната проверка за болести.
 
Д-р Гришина подчерта, че голяма част от животните не са идентифицирани или с други думи не е ясно кой отглежда животни, при какви условия и дали се спазват минимални санитарни изисквания.
 
От Агенцията по безопасност на храните така и не застанаха пред камерата ни, за да отговорят безопасно ли е месото и млечните продукти, които консумираме.
 
Ако от Министерството на земеделието и храните не вземат адекватни мерки и решения за опазване здравето на животните, от ветеринарния съюз излизат на протест в цялата страна след 30-и юни.
 
Повече по темата разберете от видеото.