Медиците от Спешна помощ се заканват да продължат протеста си и утре

Продължава напрежението в Спешната помощ. Днес протестът на медиците продължи в очакване на новия временен шеф на софийския център. Проблемите са доста - и за пациентите, и за лекарите. Всички са съгласни, че няма качествена Спешна помощ. Получаваш я, ако си вечерял с Господ, както каза един от протестиращите медици.

 

От друга страна - ниските заплати, които водят до вече хронична липса на лекари. 15 линейки вместо необходимите 60. С това ще трябва да се справя новият временен директор – д-р Александър Златанов. Той обаче така и не успя да стигне до центъра днес. Дали защото, както той сам каза, все още чака заповед за назначение, или поради други причини, засега само можем да гадаем. Но факт е, че лекарите не са съгласни с тази промяна и днес очакваха новия директор с протест– за да му кажат, че не искат да работят с него.

 

От 7 сутринта пред сградата на Спешна помощ започнаха да се събират служителите от нощната смяна. Повече от два часа те останаха пред входа в очакване да се появи новият шеф. До късния следобед обаче, той не дойде. По телефона за Нова д-р Златанов каза, че още не е подписал заповедта за назначението.

 

Протестиращите научили, че ще имат нов шеф от медиите. Новината за тях дошла половин час след срещата им с министър Таня Андреева.

 

До този момент молби за напускане на Спешния център в София са подали 130 от общо 420 служители. Предизвестията им изтичат в края на месеца. Министър Андреева обаче обяви, че е намерила техни заместници. А междувременно, на фона на проблемите в София, пред пореден парадокс се изправиха и медиците от Спешната помощ в Девин. 51-годишен мъж почина, след като дошъл направо в центъра, но там имало само медицинска сестра.

 

„Много често има случаи, когато двете линейки са на път, а тук оставаме без никакъв екип. Карат внезапно човек на 51 години, който е бил в терминално състояние, докато намерят друго медицинско лице, отзовават се, който може на помощ и пациента почива. на 51 години”, споделя д-р Веселин Велев.

 

В конкретния случай и при двете повиквания, на които отишли линейките, пациентите не били спешни – при единия ставало въпрос за пиян, а при другия – за човек с болки в мускулите на крайниците, но екипите нямало как го предвидят.

 

Проблеми има не само в София, но и в другите спешни центрове из страната. Ще продължим да следим дали мерките на здравните власти ще помогнат тази медицинска грижа да подобри. А междувременно – Спешните медици се заканват да протестират и утре. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.