България е трета в Европа по мозъчни инциденти

Половината от случаите на инсулт у нас могат да бъдат избегнати. Оказва се, че често причината за тях е увреждане, което се премахва успешно с операция. С такава уникална намеса лекари от софийска болница спасиха 70-годишна жена.

 

Руменка Костадинова търси помощ от съдов хирург, след като години наред се оплаква от световъртеж, причерняване и пулсиране в областта на врата. По думите на д-р Димитър Марков тя притежава много рядка съдова патология на сънната артерия – удължаване, с нагъване и усукване на целия артериален ствол.

 

Тази особеност крие голям риск от масиран инсулт. Затова лекарите решават да оперират Руменка веднага. Премахват артерията, извършват съдова реконструкция, след което я реимплантират отново на пациентката. Въпреки че интервенцията е уникална, се оказва, че случаят съвсем не е изолиран.

 

„50% от болните, които развиват мозъчен инсулт, притежават не такава, но подобна патология на сънните артерии”, отбеляза д-р Марков. „С операция може да бъде коригираната тази патология и пациентът да не развие инсулт”.

 

А по последни данни, мозъчните инциденти у нас са толкова много, че ни нареждат на трето място в Европа, след Румъния и Естония.

 

Междувременно, Руменка вече се чувства добре и до два дни ще си бъде у дома.

 

Повече за уникалната операция ще научите от видеото.