Проверка показа, че към момента няма признаци комисия да бъде сформирана скоро

В бедствено положение съм, не издържам повече без стотинка, помогнете ми за работа”, зове в социалната мрежа мъж от сунгурларското село Прилеп.

 

Иван Вичев е вече осем месеца без доходи, защото в Бургас липсва белодробен ТЕЛК, проблем, за който неведнъж сме информирали.

 

Проверка показа, че към момента няма признаци комисия да бъде сформирана скоро и да бъде решен проблемът на стотици хронично болни, които са лишени от средства за препитание.

 

45-годишният Иван Вичев е с белодробно заболяване от дете. Цял живот разчита на социалната си пенсия за болест. Закриването на белодробната ТЕЛК в Бургас в края на миналата година оставя мъжа без средства.

 

Иван разказва, че 115-те лева, които е получавал, са му стигали за храна и лекарства. Сега обаче мизерства. Принуден е да търси работа в кметството.

 

Заради липса на средства вече шест месеца няма вода в апартамента, в който живее и в който се срамува да ни покани. Натрупал е дългове към всички магазини в селото.

 

Заради това, че в магазините вече отказват да му дават храна на вересия, Иван разказва, че помага на съседи да ремонтират компютрите си, срещу което му давали по някой лев или храна. За да оцелее, разчита на помощ от 71-годишния си баща, който също мизерства, защото се грижи и за другия си син, който е безработен.

 

Единствено остава надеждата за Иван, че сериозният проблем - липсата на ТЕЛК в Бургас, който от месеци тормози хората с белодробни болести в региона, ще бъде решен.

 

Репортер: Цеца Алексова