Еврокомисарят по енергетиката Италия да не оставя Москва да диктува политиката й

Европейската комисия призова страните-членки да проявят твърдост и да бъдат единни пред Русия след спирането на проекта „Южен поток”, за да принудят „Газпром” да спазва европейското законодателство.

 

„Не Комисията е лошата. Прилагаме правилата, които вие одобрихте”, обърна се еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер към енергийните министри на 28-те държави от ЕС в Люксембург, съобщи Франс прес.

 

По думите на Йотингер руснаците познават много добре европейските правила, но не ги приемат. „Не трябва винаги да се огъваме пред тях. Евросъюзът трябва да говори с един глас, категоричен беше представителят на ЕК, предаде БГНЕС.

 

В изказването си Гюнтер Йотингер обърна специално внимание на италианските власти, като ги призова да не оставят Русия да диктува политиката им. Консорциум с участието на „Газпром” и италианския енергиен гигант ЕНИ ръководи реализацията на „Южен поток”.

 

Тръбопроводът трябва да доставя газ в от Русия до седем европейски държави, като ще премине по дъното на Черно море между руския и българския бряг. Трасето трябва да заобиколи Украйна и е с капацитет до 63 млрд. куб. метра газ годишно.

 

Според Брюксел обаче сключените със страните-членки двустранни споразумения за „Южен поток” не отговарят на изискванията на европейското законодателство. ЕК започна наказателна процедура срещу България във връзка с проекта. София трябва да отговори на поставените от Комисията въпроси относно реализацията му.