Порошенко смени началника на генералния щаб и разпореди офанзива в Източна Украйна

Украйна обяви началото на нова фаза на военната операция на изток. Президентът Петро Порошенко смени началника на генералния щаб и разпореди офанзива срещу проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област.

 

В обръщение към нацията Порошенко обяви настъпление на армията. Президентът се закани, че виновните за свалянето на военния самолет, при което загинаха 49 души, ще бъдат наказани.

 

"Скъпи украинци, трябва да знаете, че днес, за пръв път, украинската армия премина в контранастъпление. Нашите войници започнаха да изтласкват терористите. Вярвам на Украинската армия, която трябва да постави под контрол районите, който терористите използват за пресичане на границата и получаване на оръжие", заяви Порошенко.

 

Въпреки обявеното контранастъпление, в  Донецка и Луганска област не се съобщава за мащабни сражения. Междувременно Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да осъди нападението срещу руското посолство в Киев. Няколкостотин украинци замеряха сградата с камъни и обвиняваха Русия за смъртта на войниците, загинали при свалянето на военен самолет в Луганск.

 

"Ако украинското външно министерство иска да покаже, че не работи за врага, трябва незабавно да прекрати дипломатическите отношения с Русия. И да обяви Путин за агресор", допълни той.

 

Москва обвини властите в Киев, че умишлено не са предприели нищо, за да спрат атаката срещу посолството. В официално оплакване Русия заяви, че Украйна "не спазва задълженията си според международното право".