През новата учебна година стартират 29 пилотни проекта за дуално обучение, съобщава "Стандарт"

От 15 септември ученици ще усвояват занаят и ще получават заплата, съобщава "Стандарт".

 

През новата учебна година стартират 29 пилотни проекта за дуално обучение. Според тях младежите ще учат професия в реална работна среда, съобщи просветният министър Анелия Клисарова на дискусия, организирана от в. "Стандарт", в. "Струма" и МОН.

 

Гимназиите ще сключват договори с фирми. Заявка за обучение са дали компании, занимаващи се с транспорт, механотехника, електроника, строителство и архитектура. Има автосервизи и фирма, свързана с морския бизнес.

 

Компаниите сами решават дали и колко ще плащат на учениците, казаха от МОН. Повечето фирми са декларирали, че са заделили средства за стипендии.

 

Дуалното обучение стартира във Варна, Пловдив, Габрово, Асеновград, Пирдоп и София. Държавата дава 8,6 млн. лв. за оборудване на лаборатории в тези училища.

 

И още от темите в печата:

 

Без президента в преговорите за вота, съобщава "Труд". БСП не бърза с определянето на датата за предсрочните парламентарни избори у нас. А напротив - обмисля сценарий, при който денят за провеждане на вота да бъде посочен след широки политически консултации между партиите, в които според червените не е нужно да участва президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно след заседанието на ръководството на левицата на "Позитано" 20.

 

Повече по темата гледайте във видеото!