Датите за изборите трябва да се решат след консултации в парламента, казва председателят на НС

„Ако няма кворум днес, поставянето на въпроса за референдум в дневния ред на НС вече ще е несериозно”, каза пред БНР председателят на парламента Михаил Миков.

 

„Президентът е заявил позицията си ясно, той е един от инициаторите за референдум. Надявам се на отговорно отношение по въпросите, поставени за него. Надявам се този въпрос днес да го приключим, а не само да го употребяваме като политическа предизборна дъвка”, допълни той.

 

Датите за предсрочни избори тази есен трябва да бъдат определени в рамките на Конституцията чрез консултации в НС, призна председателят на Народното събрание. „В следващите дни ще започнат тези разговори. Има намерение да бъдат поканени и партиите, които не са представени парламентарно. Трябва да се уточнят и онези въпроси, свързани с работата на НС, работата на изпълнителната власт, така че плавно да се отиде към избори и да се даде предварителна декларирана стабилност за следващ период на страната. Станишев преди малко призова за консултации, каза, че те ще започнат след няколко дни”, добави Миков.

 

Той каза по въпроса за референдума, че провеждането на референдум заедно с избори създава редица проблеми. "Трябва да се оценят фактите от законодателството. От кои избори ще се счита например за валиден референдумът. Несъмнено, когато референдумът е заедно с изборите, в него ще участват по-малко хора, най-малко защото референдумът се провежда само на територията на страната. Сигурно е, че разяснителната кампания по трите сложни въпроса, проведена заедно с предизборна кампания, едно от двете няма да се чуе", подчерта Миков.