Комисията опроверга да има сигнал, в който е замесен и президентът Плевнелиев

Комисията по финансов надзор определи като манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти коментарите по отношение на КТБ и „Булгартабак”. От комисията заявяват, че стриктно ще следят и ще санкционират всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и вреди на финансовата стабилност на страната.

 

КФН категорично опроверга и информацията за сигнал, в който да е намесен президентът Плевнелиев.Определяме замесването на президента на страната и КФН в подобни спекулации като вредно и неспомагащо по никакъв начин за правилното функциониране на институциите в държавата и защитата интересите на гражданите”, пише в съобщение от пресслужбата на комисията.

 

По повод продажбата на публично дружество „Каолин” АД, КФН е предприела поредица от проверки, наложени са принудителни мерки, сезирани са компетентните разследващи органи и се водят съдебни дела във връзка със съмнения за ощетяване на миноритарните акционери чрез сделката.

 

Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, е приложил принудителна административна мярка спрямо „Алфа Финанс Холдинг” АД за предоставяне на договора за продажбата на акциите на „Каолин” АД в цялост и пълнота, която мярка бе обжалвана от „Алфа Финанс Холдинг” АД и е окончателно потвърдена от Върховния административен съд.

 

Въпреки че принудителната мярка е влязла в сила през април тази година, „Алфа Финанс Холдинг” АД продължава да не я изпълнява, независимо от съдебните решения и техните мотиви, с което застрашава интереса на миноритарните акционери и възпрепятства надзорните действия и правоприлагането.

 

Комисията за финансов надзор е стриктна в отстояването на правовия ред и защитата на държавния интерес, и категорично заявява, че няма да се поддава на натиск чрез медийни публикации от какъвто и да е характер, при изпълнението на задълженията си като гарант на финансовата стабилност в България.