Киев има план за създаването на единна фирма за транзит на природен газ

С нов закон Украйна иска да прекрати проекта "Южен поток”. Киев има план за създаването на единна фирма за транзит на природен газ. В нея ще участват Европейският съюз и САЩ. Това би осигурило доставките на суровината за Европа и би направило „Южен поток” ненужен, смятат украинците.
    

В момента „Южен поток” се явява алтернатива на доставките през Украйна. Киев готви закон, насочен директно срещу минаващия през България газопровод. 

 

В парламента беше внесен проектозакон, който предвижда 49% от бъдещата газова компания за пренос на газ да бъде собственост на САЩ и Европейския съюз. Това би елиминирало споровете Киев-Москва за цени и неплатени суми. 

 

"Този закон ще ни даде възможност да пренасяме руски газ по напълно нова схема", зави премиера Арсений Яценюк. 

 

Засега не е ясно как ще погледнат Вашингтон и Брюксел на идеята. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз няма нищо против планирания газопровод.

 

Русия обаче твърди, че ЕС се опитва да разруши проекта „Южен поток”. Брюксел заплашва България, твърди руският министър на енергетиката. Александър Новак заяви, че Брюксел плаши със спиране на парите на България от еврофондовете, ако страната ни не се откаже от газопровода.