Според управителя на БНБ вложителите в КТБ не трябва да се притесняват

КТБ не е фалирала, под контрола е на БНБ”, заяви управителят на БНБ Иван Искров на извънредна пресконференция, свикана заради поискания от КТБ специален надзор. Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) за няколко дни изтеглиха огромни средства от нея заради анонимна атака, но КТБ не е фалирала банка, добави шефът на БНБ.

 

По думите му вложителите в тази банка не трябва да се притесняват. 

 

Не трябва да се нагнетява общественото напрежение. Нека вложителите са спокойни. Нашият банков сектор няма типичните за Западна Европа връзки и КТБ не влияе на другите търговски банки в страната”, заяви Искров. Той поясни още, че всички операции на КТБ са консервирани и няма никаква необходимост хората да ходят, да се редят и да си теглят парите. Банката има кредити, които се обслужват. 

 

„КТБ функционира, но без да се има право на претенции спрямо нея", заяви още Иван Искров. 

 

Управителят на БНБ обясни, че състоянието на КТБ няма никакво отношение към валутния борд и призова да не се спекулира с това.

 

Иван Искров за БНБСлед като са получили уведомлението от ръководството на КТБ, в БНБ е взето следното решение: УС на БНБ поставя КТБ под специален надзор за срок от 3 месеца, назначени са двама квестори. Освен това отново за срок от 3 месеца са отстранени управителният и надзорният съвет на банката. Лишени от право на глас са всички акционери, които държат повече от 10% от капитала на КТБ. 

 

В максимално кратки срокове квесторите ще извършат оценка на банката и ще бъде взето решение каква ще е съдбата ѝ

 

Същевременно стана ясно, че има интерес за покупката на банката. От БНБ смятат, че е възможно да се появят и други купувачи.

 

Идеята е да се опитаме да се поправят това, което е поправимо”, допълни Искров. 

 

Когато се потвърди интерес от акционерите, банката ще възстанови обслужването на операции. 

 

 

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са преустановени. Можете да изпращате мненията си по темата на pr@ntv.bg