Премиерът и кабинетът поддържат тесен контакт с централната банка

Изпълнителната власт застава зад мерките на Българската народна банка по отношение на Корпоративна търговска банка, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Българското правителство, в лицето на премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов, „категорично подкрепя действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на КТБ”, става ясно от съобщението.

 

От МС отбелязват, че премиерът и кабинетът остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на БНБ. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на централната банка с всички необходими действия и ресурси.

 

По-рано на извънредна пресконференция управителят на централната банка Иван Искров обяви, че Корпоративна търговска банка е под контрола на БНБ, като подчерта, че финансовата институция не е фалирала.

 

КТБ поиска специален надзор, след като много вложители изтеглиха наведнъж средства от банката. Искров се опита да успокои клиентите и призова да не се нагнетява обществено напрежение.

 

По-късно от БСП също заявиха подкрепа за действията на Българска народна банка. От централата на партията мандатоносител поискаха централната банка да представи до дни анализ за състоянието на КТБ и план за действие.

 

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са преустановени. Можете да изпращате мненията си по темата на pr@ntv.bg