Снощи Украйна обяви едностранно примирие

Европейският съюз призова всички страни в конфликта в Украйна да приемат условията на мирния план на президента Петро Порошенко.

 

Европейската комисия се обърна към Русия с молба да използва цялото си влияние за осъществяването на мирния план и да заяви публично подкрепа за него.

 

От 22:00 часа снощи Украйна обяви едностранно примирие, което представлява първата стъпка от мирния план на Киев за решаване на кризата в Източна Украйна.

 

Планът предвижда още амнистия за бойците, които сложат оръжие, и позволение да напуснат страната.

 

Примирието обаче се посреща противоречиво. В Донецк, сепаратисткият лидер Павел Губарев заяви, че се стреля непрекъснато и че обещаното от Порошенко спиране на огъня е лъжа.

 

Украински гранични полицаи обаче разказаха пред Франс прес, че трима техни колеги са били ранени през нощта при атаки на сепаратистите в района на Донецк.

 

Украинската информационна агенция УНН съобщава, че снощи на граничния пункт "Изварино" между Украйна и Русия украинските и руските гранични полицаи заедно са посрещнали нападението на въоръжени лица, които са опитали да транспортират неизвестен товар от украинска на руска територия.