Руският президент Владимир Путин подкрепя решението на украинския държавен глава Петро Порошенко за прекратяване на огъня и предприемето на конкретни стъпки за мирно регулиране на ситуацията, съобщи Кремъл.

 

Путин "призовава противоборстващите страни да прекратят всякакви бойни действия и да седнат край масата за преговори".

 

Руският президент обаче смята, че предложеният от Порошенко план "няма да бъде жизнен и реалистичен без практически действия, насочени към започване на преговорен процес". Путин смята също за "недопустимо положението, когато след заповедта за прекратяване на огъня в резултат на продължаващото противоборство от украинска страна на руска територия попадат и се взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и заплашва живота и здравето на нашите граждани".

 

"Обявеният мирен план на Порошенко не трябва да има характер на ултиматум спрямо опълченците. Откриващата се възможност с прекратяване на бойните действия трябва да се използва за започване на конструктивни преговори и постигане на политически компромиси между противоборстващите страни в източна Украйна", убеден е руският президент.