Интерес е проявен от секторите корабостроене и машиностроене

Черноморската банка за търговия и развитие има интерес да работи с българския бизнес. Това става ясно от изказване на вицепремиерът Даниела Бобева.


„Два сектора в българския бизнес са проявили силен интерес за работа с Черноморската банка за търговия и развитие - секторът корабостроене и машиностроене, както и преработвателни предприятия. Ценното на нашата банка е, че финансира директно проекти, макар че осигурява и финансиране за малки и средни предприятия през търговските банки”, коментира Даниела Бобева, цитирана от БТА.


На въпрос дали банката може да се включи в инфраструктурни проекти по българското Черноморие с оглед и на щетите от наводненията, Бобева заяви, че приоритетни за ЧБТР са проекти, в които участват поне две държави от Черноморския регион или проекти с голям ефект върху развитието на дадена държава.


„Международните финансови институции обаче работят съвместно за създаване на финансови продукти в случай на природни бедствия. Има интерес от страна на ЧБТР и за един по-голям проект за почистване на Черно море”, информира Бобева.


Предстои всички нови проекти да бъдат разработени в стратегията на банката до 2018 година.
За девета поредна година банката е с печалба, като за 2013 г. тя е в размер на 13,3 млн. евро. Размерът на одобрените за миналата година операции достига 267 млн. евро, което е с 40% повече в сравнение с 2012-а.