Това ще стане, ако Москва не подкрепи с конкретни действия плана за мир на украинския президент Порошенко

Европесйкият съюз е готов да наложи нови санкции на Русия. Това ще стане, ако Москва не подкрепи с конкретни действия плана за мир на украинския президент Порошенко. Това обявиха външните министри на Общността, които се събраха на среща в Люксембург.


По-късно тази седмица има важна среща на държавните глави на страните от Европейския съюз. Те би трябвало да одобрят мерките, които външните министри им препоръчат. Сигналите към Москва бяха ясни.


„Русия не трябва да има никакви съмнения. Президентът Путин също не трябва да се съмнява. Вече наложихме сериозни ограничения, но сме готови да добавим нови”, обяви министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг.


„Надяваме се и очакваме Русия да покаже, че е готова да сътрудничи. Те трябва да вземат, на своя територия, всички възможни мерки да спрат преминаването на бойци и оръжие”, заяви министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щаинмайер.


Кремъл дава смесени сигнали дали подкрепя обявеното от Киев примирие или не. Първоначално Русия нарече предложението "ултиматум", защото дава кратък срок, в който безпрекословно да бъдат изпълнени редица искания на Киев.


Впоследствие Владимир Путин се обяви "за" плана, който Порошенко въведе в сила в петък.
В същото време, в Източна Украйна сблъсъците продължават. Украйна и сепаратистите се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието. Медиите в Украйна и Русия отразяват събитията едностранно.


ООН предупреди, че това допринася за атмосферата на омраза и настройването на хората едни срещу други.