Освен това те причиняват щети за най-малко 13 милиарда долара, изчисляват от организацията

Изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните причинява щети за най-малко 13 милиарда долара и застрашава морския живот, туризма и риболова, предупреждава ООН, цитирана от Франс прес и БТА.


Те унищожават морския живот, защото са поглъщани от някои животни като костенурки и китове или защото причиняват вреди на естествени хабитати, като кораловите рифове, са казва в доклад на Програмата на ООН за околната среда. В него се уточнява, че пластмасови отпадъци са открити дори в полярния лед.


„Трябва да се вземат нужните мерки, за да се предотврати възможността пластмасови отпадъци да попаднат в околната среда. Това се изразява в преследване на една-единствена цел - намаляване, повторно използване и рециклиране на пластмасовите отпадъци”, обяснява Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда със седалище в Найроби.


От ООН изтъкват още и безпокойството си във връзка с химическото замъсяване, разпространението на инвазивни видове, като например гъбички върху пластмасови отпадъци и икономическите щети, причинени на туризма и риболова в редица страни.