Стена на хвостохранилище рухва след поройни дъждове, случаят е засекретен от властите

Повече от 100 са жертвите на една от най-зловещите минни трагедии – преди 48 години в Згориград. Причината отново били поройни дъждове, заради които стената на близкото хвостохранилище рухнала и близо 500 тона тиня и отпадъци от преработка на цинк и олово тръгнали към селото. Денят бил 1 май и за да не бъде помрачен празника, властите решили да засекретят случая. 48 години по-късно се срещнахме с някои от оцелелите.

 

„Стихията от 450 хил. куб. м. кал, вода и камъни изминава разстоянието от 7 км за няколко минути”, разказва кметът на Згориград Асен Петров.

 

Първи май 1966 година. След като няколко дни вали пороен дъжд, стената на хвостохранилището на мина "Плакалница" над Згориград рухва. Тиня, кал и отпадъци от преработка на олово и цинк заливат селото. Потопът изравнява всичко със земята и отнема 107 човешки живота.

 

500-те тона кална маса достига до селото през едно от деретата, като по пътя си завлича всичко - хора, животни, растителност, а голяма част от къщите са сринати още при ударната вълна. Тъй като трагедията се случва на един от най-тачените от режима празници - 1 май, решението на властта е категорично - случаят трябва да бъде засекретен.

 

Преди трагедията руски специалист препоръчал да се спре използването на хвостохранилището докато подпорната стена не бъде надградена, обясни ни кмета на Згориград. Думите на руския учен обаче били взети под внимание едва една година по-късно. Бай Цеко бил един от работниците строили тези укрепителни кули. Започнати, но така и недовършени, защото потопът отказал да чака.

 

„Мина един хеликоптер над нас и спря. Слязоха двама души и казаха "спрете!" Казах "защо, какво сме направили", а те отвърнаха: "другарят Живков е вътре, не може да минете", разказва той.

 

В селото говорят, че Живков огледал района от въздух ден след трагедията. Разпоредил войската да се включи в почистването и в търсенето на телата, някои от които били отнесени на километри.

 

Година след потопа, 4 инженери, заемащи ръководни постове, са обвинени в подценяване на риска. Получават между 4 и 12 години затвор.