Всички съоръжения трябва да бъдат оценени и анализирани след тежките порои

През 1966-а година ужасяваща трагедия спохожда Згориград, след като стена на хвостохранилище се пропуква и 107 души умират в последвалата лавина. През 2006 г. след поредица дни с поройни валежи, стената друго такова хранилище в Бухово също се пропука. В момента предстои авариен ремонт, но няма яснота за какво точно се налага той.

 

Наш екип се обърна към Районната инспекция за околната среда и водите относно контрола над хвостохранилищата у нас. Първоначално казаха, че това е тяхно задължение, но в последствие се отметнаха от думите си и ни препратиха към Министерството на икономиката и енергетиката, откъдето отговориха, че проблемното хвостохранилище е било проверено за последно през май тази година и не са открити нередности.

 

Екологът и бивш кмет на Бухово Тодор Димитров е категоричен, че през 2006 година всъщност не се е стигнало до пропукване на стената, а част от удебелението се е свлякла. „Няма риск от напукване. Действително предстоят ремонтни работи по стената и каналите и изграждане на допълнителни диги”, допълни той.

 

„При поройните дъждове нивото в хвостохранилището беше в границите на нормалното. Отводнителните канали също работят. След случилите се бедствия в страната назрява въпроса за оценка на риска. Всяко съоръжение трябва да бъде оценено и анализирано. Такава оценка няма”, допълни той.